JES

shownav

JES

Blogi

Valitse kategoriat

Piti sanomani EI kaikille järjestöduuneille…

Ammattikorkeakouluopiskelujen aikana (2008-2012) olin mukana opiskelijapolitiikassa sekä erilaisissa muissa järjestöhommissa ja niiden kehittämistä myös opiskelin. Luonnollinen jatkumo oli päätyä töihin erääseen isoon kansalaisjärjestöön ja nuorelle jätkälle se oli kova koulu…

Viime syksynä palasin opiskelijaksi viiden vuoden tauon jälkeen. Maisteriopinnot kutsuivat takaisin kotikylään, Jyväskylään. Sen myötä olisi ollut niin helppo palata vanhoihin kuvioihin ja harrastuksiin, mutta tein tietoisen ratkaisun sanoa järjestelmällisesti ei, vaikken siinä ole ollutkaan kovin hyvä. Halusin palata ensisijaisesti opiskelemaan ja suorittaa opinnot tehokkaasti, jotta pääsisin toteuttamaan muita unelmiani.

Järjestöduunarista vetämään startup-ideointiohjelmaa?

Vahva aikomukseni oli pysyä kaukana järjestöistä, mutta toisin kävi. Olin syksyllä käynyt muutamassa JESsin jutussa tietämättä sen tarkemmin kuka niitä edes järjesti. Ilmainen ruoka, hyvät puhujat ja muutama tuttu tyyppi innostivat alkuun ja sillä tiellä ollaan.

Tarkoitus ei ollut lähteä mukaan yhtään sen aktiivisemmin, mutta tässä sitä istun yksin yritystehtaalla iltahämärässä ja mietin mennyttä kevättä ja tulevaa syksyä. Alkuvuosi on hujahtanut hirmuisella vauhdilla ja olisin voinut opiskella tehokkaammin, tehdä töitä, sosialisoida ja ehkä keksiä jonkun uuden harrastuksen tai vain levätä enemmän. Toisaalta on ollut aika huikeaa olla innostuneiden ihmisten ympäröimänä ja vaikka syksyn kalenteri näyttää täydeltä niin ei voi muuta kuin todeta että tulta päin.

Alle kuukausi aikaa tämän vuoden isoimman koitoksen alkamiseen. Discovery Tuesday –  startup-ideointiohjelma starttaa JESsin syksyn ja se on itselleni jotain täysin uutta. Pitäisi vetää lävitse viiden viikon valmennusohjelma startup-maailman uusille lupauksille. Alkuvuodesta alkaen olemme tiimin kanssa paiskineet hommia ja täytyy sanoa, että tässä taas koetellaan epävarmuuden sietokykyä ja luottoa prosessiin.

Noin yhdeksän kuukauden mittaisessa projektissa sekä viiden viikon mittaisessa tapahtumassa on matkalla monta muuttujaa. On niitä helppoja ja mukavia hommia sekä niitä ei niin mukavia juttuja. Ihminen on luonnostaan usein laiska ja haluaa päästä helpolla sekä pysyä omalla mukavuusalueellaan. Ei itsellenikään ollut helppoa pyörtää päätöstä, mutta halu tehdä jotain uutta ja kehittää itseään voitti jääräpäisyyden. Välillä pitää pakottaa itsensä pois mukavuusalueelta ja haastaa itsensä. Tai niin mä ainakin ymmärrän yrittäjähenkisyyden, jota haluan vaalia.

Miksi JES ja Discovery Tuesday?

Väitän että erilaisille järjestöille ja muille hullutuksille olen aika paljon velkaa nykyisestä osaamisestani. Toki olen suorittanut formaaleja opintoja, mutta sitäkin enemmän olen oppinut muualla. Vapaaehtoistyöhön on kulunut lukemattomia tunteja, mutta kaikki ne kontaktit ja opit jotka tästäkin vuodesta kannan mukana tulevat olemaan monin verroin arvokkaita. JES on ollut paikka tavata ihmisiä joilla on tekemisen meininki ja mahdollistanut minulle tutustumisen nykyisiin sekä tuleviin yrittäjiin sekä muihin tekijätyyppeihin.

Discovery Tuesday järjestetään nyt kolmatta kertaa ja kevään osallistujahaussa valitsimme jo ihan huikeita tyyppejä mukaan ohjelmaan. Eilen avattiin toinen hakukierros ja vielä on siis mattimyöhäisillä mahdollisuus! En meinaa malttaa odottaa sitä kun pääsen taas lukemaan hakemuksia ja tsekkaamaan millaisia tyyppejä pääsen tämän kautta tapaamaan.

28 päivää starttiin ja juuri sulla on vielä 19 päivää hakea mukaan! Käyhän tsekkaamassa www.discoverytuesday.com.

Lähde pois omalta mukavuusalueeltasi ihmettelemään mitä syntyy kun lyödään erilaisia ihmisiä yhteen ja puristetaan heistä viidessä viikossa ulos yritysideoita. En lupaa että niillä ideoilla heti tehdään miljoonia, mutta muutoin jotain arvokasta tulet kokemaan!

Toivottavasti mahdollisimman monen kanssa näkyillään syksyllä DT:n tai muiden JESsin tapahtumien merkeissä.

-Jani 🙂

Projektipäällikö

Discovery Tuesday

9 hyvää syytä toimia yrittäjänä jo opiskeluaikana

  1. Saat luoda itse oman työpaikkasi, etkä ole riippuvainen työnantajista.

Yrittäjänä olet itse itsesi työllistäjä – tämä voi olla sekä uhka että mahdollisuus. Uhkana on, ettei kukaan halua maksaa tarjoamastasi asiasta. Tämä on kuitenkin selätettävissä hyvällä myyntityöllä sekä asiakasymmärryksellä eli sillä, että tiedät, mitä kohderyhmäsi haluaa ostaa. Jos esimerkiksi myyt markkinointia, asiakkaasi on todennäköisesti valmis maksamaan tuloksista.

Mahdollisuutena taas on se, että et ole riippuvainen työnantajasta. Esimerkiksi Jyväskylässä kesätyöpaikoista on erittäin kova kilpailu – yhteen opiskelijalle sopivaan työpaikkaan tulee helposti satoja ellei jopa tuhansia hakemuksia. Tällaisessa tilanteessa jää moni työhön sopiva henkilö nuolemaan näppejään.

 

  1. Saat tehdä tulevaa koulutustasi vastaavaa työtä

Opiskelet alaa, josta tykkäät ja jossa olet hyvä, mutta silti teet työtä, joka ei vastaa osaamistasi? Ymmärrän tuskasi – oman alan töiden löytäminen ei välttämättä ole helppoa.

Opiskelijayrittäjänä sinun on mahdollista tehdä juuri oman alasi töitä ja kehittää taitojasi. Vaikka et aikoisikaan valmistuttuasi toimia yrittäjänä, tulevaisuuden työnantajasi arvostavat varmasti yrittäjyydestä saamaasi työkokemusta.

 

  1. Näytät hyvältä tulevien työnantajien silmissä

Kilpailu hyvistä työpaikoista on kovaa. Tarvitset siis jotain, millä erottua joukosta. Työntekijän palkkaaminen on yritykselle kallista ja aina jonkinmoinen riski. Voitkin miettiä kumman itse palkkaisit mieluummin: henkilön, joka tulee suoraan koulunpenkiltä ja osaa asian ainoastaan teoriassa vai henkilön, jolla on kokemusta ja näyttöä osaamisestaan?

 

  1. Vapaus päättää, milloin työskentelet

Yrittäjänä sinulla on usein mahdollisuus päättää, milloin työskentelet. Tykkäätkö työskennellä esimerkiksi iltaisin ja nukkua pidempään tai haluatko kenties tehdä talvella pidempää päivää ja pitää pidemmän kesäloman?

Myös digitalisaatio on tehnyt työstä entistä vähemmän paikkariippuvaista. Esimerkiksi tämä teksti on kirjoitettu lentokoneessa matkalla Nizzaan.

 

  1. Mahdollisuus verkostoitua ja tavata huikeita tyyppejä!

On toki mahdollista verkostoitua myös ilman omaa yritystä, mutta yrittäjät ja päättäjät ovat usein kiireisiä eikä heillä välttämättä ole aikaa tavata sinua, ellet voi tarjota heille jotain lisäarvoa.

Lisäarvon tuottaminen asiakkaille on myös loistava tapa voittaa ihmisten luottamus. Teot puhuvat paremmin kuin sanat!

 

  1. Raha

Yrittäjänä voit ansaita enemmän. Harvassa työpaikassa palkkasi määräytyy sen mukaan, kuinka hyvin teet työsi. Voit olla esimerkiksi yrityksen paras työntekijä, mutta silti joku, joka on ollut yrityksessä pidempään, saa parempaa liksaa työkokemuksensa ansiosta.

Yrittäjänä palkkasi määräytyykin usein sen mukaan, kuinka hyvin teet työsi ja kuinka tyytyväisiä ovat asiakkaasi.

 

  1. Opiskelijana olet turvallisessa tilanteessa toimia yrittäjänä

Yrittäjyyteen sisältyy kuitenkin taloudellisia riskejä – palkka ei aina tule säännöllisesti kuukausittain ja se saattaa vaihdella rajusti. Opiskeluaika on mielestäni turvallista aikaa kokeilla yrittäjyyttä. Harvalla opiskelijalla on vielä perhettä elätettävänä tai suurta asuntolainaa maksettavana. Elämisen kustannukset ovat opiskelijalla yleensä kohtuullisen pienet, koska niitä ei ole suhteutettu suureen palkkaan. Yleensä myös kulut nousevat palkan mukana: tulee hankittua isompaa asuntoa, parempaa autoa, syötyä kalliimmin ja ostettua vaikka kesämökki.

Opiskelijana olet tuskin tottunut useiden tuhansien eurojen kuukausituloihin. Et välttämättä joudu luopumaan mistään, mikäli yritystoimintasi ei heti alussa olisikaan voitollista.

Saat opiskelijana todennäköisesti myös opintotukea ja opintolainaa, joilla saat vuokrasi maksettua ja voita leivän päälle.

 

  1. Käytännössä oppii parhaiten

Teoriatieto on tärkeää, mutta se on käytännössä arvotonta, jos sitä ei sovelleta käytäntöön. Yrittäjäpersoona Gary Vaynerchuck onkin useasti todennut: ”Ideas are worthless, execution is what matters”.

Montaa asiaa voidaan pohtia teoreettisesti, mutta vasta käytäntöön soveltamalla ja testaamalla selviää, miten asia toimii oikeasti.

Käytäntöön soveltamalla ja toistoja tekemällä asiat jäävät muutenkin parhaiten mieleen.

 

  1. Sinun ei ehkä enää koskaan tarvitse mennä töihin

Jos kaikki menee hyvin, voit saada opiskelujen aikana luotua itsellesi (ja mahdollisesti myös ystävillesi) tulevaisuuden työpaikan.

Eikö olisinkin mukavaa tehdä jotain, mikä on itselle merkityksellistä sekä toteuttaa samalla omia unelmiaan muiden unelmien toteuttamisen sijasta?

Tekstin kirjoittanut Anttoni Kerkkonen on vuosia JESsin tapahtumissa kiertänyt tiimiakatemialla opiskeleva yrittäjä. Tällä hetkellä Anttoni toimii osakkaana, sekä markkinointipäällikkönä WayOut Oy:ssä ja Superfutiksessa. Tutustu alla olevista linkeistä Anttonin yrityksiin ja saatat löytää itsellesikin motivaatiota tekemiseen.

wayout.fi

superfutis.fi

anttonikerkkonen.com

JES on täällä sinua varten

Takana viisi huikeaa JES-vuotta

Hyvät ystävät, meidän kaikkien yhteiselle yhteisölle, Jyväskylä Entrepreneurship Society Ry:lle, tulee pian mittariin viisi vuotta aktiivista toimintaa.

Onkin siis sopiva tilaisuus miettiä hetki JESsin roolia Keski-Suomessa. Miksi olemme täällä ja mitä ylipäänsä teemme?

Kun itse muutin kaukaa pohjoisesta Suomen kauneimpaan, Jyväskylään, oli oma ainejärjestöni Dumppi Ry suuri tuki ja turva uudella polulla. Ajan kuluessa alkavat asiat kuitenkin tuntua liian turvallisilta, ja on suunnattava katsetta uudestaan ja uudestaan eteenpäin. Pala kerrallaan aloinkin tutustua yhteisöön, jota JESsiksi kutsutaan. Jokainen yksittäinen kohtaaminen ja tapahtuma vahvistivat mielessäni ajatusta, että kylläpä tuolla tehdään siistejä juttuja – kertakaikkiaan!

Alusta oman jutun aloittamiselle

Matkani JESsin kanssa on kestänyt kolme vuotta. Tänä päivänä saan olla itse mukana yhteisön rakennustyössä. Työmaa ei tule olemaan ikinä tällä saralla valmis, sillä Jyväskylästä tulee aina löytymään opiskelijoita ja nuoria, jotka haluavat tehdä omaa juttuaan ja toteuttaa omia unelmiaan. Heille tulee löytyä alusta, joka motivoi aloittamaan oman jutun tekemisen. Alustan täytyy tukea samanhenkisten ihmisten löytämistä ja verkostoitumista. Alustan kautta täytyy päästä kuulemaan tarinoita ja saamaan motivaatiota ihmisiltä, jotka tekevät omaa juttuaan paraikaa. Alustan täytyy tarjota myös konkreettista apua ja tukea, jotta kenenkään ei tarvitsisi pohtia, että saanko minä tehdä omaa juttuani tai olenko minä tarpeeksi hyvä tekemään sitä.

Koska kyllä sinä olet.

Me haluamme, hyvä opiskelija tai nuori, opiskelupaikkaasi tai -alaasi katsomatta auttaa sinua parhaamme mukaan ja tarjota tuon alustan käyttöösi. Itse näen, että JESsillä on Keski-Suomen tärkein rooli olla yhdistämässä motivoituneet ja yrittäjähenkiset nuoret yritysmaailman kanssa. Sen eteen olemme valmiit tekemään kaikkemme.

Mikäli koet, hyvä opiskelija, nuori tai yrittäjä, että voisimme tehdä vielä enemmän sinun eteesi, ota minuun yhteyttä. Autan mielelläni.

Hyvää kevään jatkoa, ja nähdään Keski-Suomen kovimmissa tapahtumissa, jotka kokoavat yhteen opiskelijat, yrittäjät ja yritykset.

JES brunssi

Miten yhdistetään innovaatiot, innostujat ja kokeilijat?

Jyväskylä ES:n ensimmäinen virallinen tapahtuma järjestettiin vuonna 2013. Vuoteen 2016 mennessä JES on saavuttanut poikkitieteellistä tuntemusta noin sadan tapahtumapäivän seurauksena. Yhteisen rakentuminen on vaatinut ponnistuksia, mutta toiminnan aikaansaama innostus on kuitenkin aina voittanut. Olemme saaneet seurata vierestä lukuisten yritystarinoiden toteutumista ja kuulleet kymmeniä tarinoita unelmiaan tavoittaneilta yrittäjiltä stage tapahtumissa. Tapahtumien seurauksena yhteisöömme on ajautunut mahtavia tyyppejä, jotka ovat 2013 lähtien perustaneet jo yli 61 yritystä, jotka työllistävät yli 270 työntekijää! Kiitos oman unelmien toteutuksesta kuuluu kuitenkin teille – yhteisön jäsenille. Tahdoimme kuitenkin yhteisön ylläpitäjinä tuoda näitä tarinoita ja unelmiaan toteuttaneita yrittäjiä yhä lähemmäs muuta yhteisöä luomalla ympäristön, jossa yrittäjät ja yrittäjyydestä kiinnostuneet voisivat mahdollisimman avoimesti jakaa ideoitaan, innovoida ja tutustua.

Mutta mikä tuo ihmisiä yhteen? Mikä on yhteistä yrittäjällä, opiskelijalla ja jokaisella meistä?

Uutena tapahtumakonseptina vuodelle 2016 JES alkoi järjestämään kuukausittaisia brunsseja. Ensimäinen brunssi järjestettiin 7.2., toinen 6.3. ja nyt kolmas 3. Huhtikuuta. Ennen ensimmäistä brunssiamme teimme päätöksen, että emme kertoisi tapahtuman kuvauksessa muuta kuin sijainnin, kellonajan ja tarjoilun olemassaolon. Jätimme tietoisesti kertomatta mitä esittelemme/esittelemmekö mitään, mitä makuja tarjoamme purtavaksi ja mitä kaikkea paikalla teemme. Loimme alustan, johon meidän mielestämme olisi mahdollisimman helppo liittyä. Kävijän saapuessa tavoitteenamme on yllättää hänet uudella innovaatiolla ja samalla tutustustuttaa hänet muihin yhteisön jäseniin. Ensimmäisellä brunssilla yllätimme kävijät Jyväskylässä kehitetyllä musiikkikäsineellä, toisella kerralla VirtualReality -laseilla ja kolmannella kerralla tuomme paikalle Jyväskylässä koodattuja pelejä.

brunssi

Kirjoitan konseptista siksi, että koen sen olleen tärkein onnistumisemme alkuvuodesta. Jotain, jota yhteisömme tarvitsi. Sunnuntai brunssi on konsepti, joka on antanut meille helmi- maaliskuun aikana eniten kiitosta ja samalla tuonut esille yhteisöllisyyden arvoa. Merkittävä osa kävijöistä on ollut meille ennestään tuntemattomia ja uudet tavoitetut naamat ovat tämän jälkeen näkyneet myös muissa tapahtumissa. Kasvaneen kiinostuksen vuoksi olemme päättäneet järjestää JESsin brunsseja jokaisen kuukauden ensimäisenä sunnuntaina. Toivoimme paikalle niin opiskelijoita, yrittäjiä ja omaa paikkaansa etsiviä. Kaikki ovat tervetulleita omana itsenään.

-Tapio Auvinen

Tapio on tyynen rauhallinen jessailija, joka on kiinnostunut ilmiöiden muodostumisesta, tieteen kehittymisestä sekä yrittäjyydestä. JESsin hallitustoimintaan Tapio lähti mukaan vuoden aktiivijäsenyyden ja tiimiakatemiaopintojen summana.

Toimintakautensa aikana Tapio aikoo ennen kaikkea keskittyä yhteisöllisyyden lisäämiseen ja jäsentemme kokeman lisäarvon kehittämiseen JESsin tapahtumien kautta

Vapaa-ajallaan Tapio rentouttaa mieltään kokkailemalla sekä lumilautailemalla. Tapio antaa myös suurta painoarvoa omien verkostojensa kasvattamiselle, matkustamiselle ja oman tietopääomansa kasvattamiselle.

Kesäyrittäjyys by Emma

Emma Kyyrä

Yrittäjyys.

Jatkuva kiire, ahdistus, paniikki, tuska, konkurssi, epävarmuus, paine?

Ensimmäinen kosketukseni kesäyrittäjyyteen vie muistot takaisin 90-luvulle. Leikkimökki muuntautui milloin kukkakaupaksi, kahvilaksi ja tuli siellä myytyä kasvimaan antimiakin mansikoista perunoihin. Naapurin mummot tulivat ostoksille ja antoivat kukkakimpusta palautuspullon.
Silloin ei paljon alvia makseltu tai työstä otettu stressiä. Tehtiin silloin kun huvitti, ja juuri sen aikaa kun huvitti. Huikeita hommia.

Tiimiakatemialle päädyin lukion jälkeen mielenkiinnosta. Yrittäjyys pelotti, eikä tulevaisuuden suunnitelmat ollut kirkkaana mielessä.

Heti alkuun opin, ettei työt edes täällä Suomessa lopu. Sen sijaan kilpailu työpaikoista, etenkin kesän korvilla, on kovaa. Harvassa on työpaikat, joissa opiskelija pääsisi tekemään osaamistasoaan vastaavia hommia, saatika oman alan töitä.

Sen takia musta tuli kesäyrittäjä.

Ensimmäiseksi kesäksi lähdin yrittäjäksi Saunalautalle. Viime kesänä nostin haastetasoa lähtiessäni yrittäjäksi Joutsan keskustan hotelliin ja ravintolaan.
Tämän kesän olen opetellut kiinteistönvälittämistä ja ollut tiimiyrityksen johtotehtävissä.

Itsensä työllistäminen mahdollistaa itsensä haastamisen, unelmien toteuttamisen ja joustavuuden. Usein puhutaan yrittäjän vastuusta ja vapaudesta, enkä enää tällä kokemuksella yrittäjyydestä voi sanoa kyseisten olevan sanahelinää, vaan täysin totta.

Rakastan vastuuta. On parasta, kun vastuuta on himpun liikaa, sen verran, että vähän pelottaa ja hirvittää. Kesä yrittäjänä starttaa hypyllä kylmään veteen. Järkyttävä määrä kuluja, uusia asioita ja jäätävä kokonaisuus, joka pitäisi hahmottaa, ja vielä saada tuottoakin. Tärkeintä on pysyä liikkeessä, ettei kohmetu. Kesän mittaan varmuutta tulee lisää ja taidot karttuu. Ihan niinkun järvivedetkin lämpiää. 🙂

Jos multa kysyttäisiin, niin suosittelisin yrittäjyyttä erittäin hyvänä vaihtoehtona, mikäli on valmis haastamaan itsensä. Lisäksi tarvitaan pari hyvää kaveria mukaan yrittämään, ja valtavasti innostusta ja rohkeutta. Ilman innostusta ja rohkeutta ei uskalla markkinoida ja kertoa kaikille tutuille ja tuntemattomille, markkinointi taas on avainasemassa mikäli rahaa haluaa pankkitilille!

Suurimmat kompastuskivet itselleni onkin ollut juuri markkinoinnin saralla. Omaa juttua on yllättävän vaikeeta markkinoida. Tunnet sen läpikotaisin, oot itse vastuussa siitä. Palaute tuleekin oikeesti suoraan sulle, eikä millekään pomolle. Välillä niin raastavaa, ja toisinaan taas parasta. Elämän suola, niinkun sanotaan.

Yrittäjyyteen kasvaa suhteellisen nopeesti. Alkuun yksikin negatiivinen huomio asiakkaan suusta saattaa tuntua iskulta suoraan palleaan. Happi loppuu ja itkettää. Siihenkin tottuu. Sen oppii ottamaan mahdollisuutena. Tää on huomattu! Sillä oli joku mielipide, se on huomannut mut!

Kun tekee töitä itelleen, huomaa myös, ettei ”joku muu” kuulu enää ajatusvarastoon ja se katoaa maailmankartalta. Tiskaaminen, siivoominen, jopa Saunalautan septin tyhjentäminen, tulee vaan tehtyä, jopa pienoisella ilolla, koska teet sen itseäsi varten. Eikä sieltä oikeestikaan tuu kukaan muu sitä hoitamaan. Vastuu ja vapaus, ai että!

Yrittäjänä on mahdollista kartuttaa työkokemusta just siltä alalta, josta haluat, ja juuri niistä työtehtävistä mistä uskot olevan hyötyä. Jos taas ei ihan tiedä, mitä haluaisi oppia ja tehdä, on elämässä onneks monta kesää aikaa kokeilla!

Mulla oli 20-vuotiaana kokemusta johtamisesta, esimiehenä toimimisesta, markkinoinnista, ison kokonaisuuden organisoinnista, asiakaspalvelusta, myynnistä, ja ennen kaikkea: vastuusta. Nyt 21-vuotiaana uskallan sanoa, että yrittäjyys on paljon kivempaa, kun palkkatyöt, enää en haaveile varmoista tuntipalkoista, vaan siitä, kun jokaisella tekemälläsi jutulla on merkitys.

Tällä kokemuksella yrittäjyyttä kuvaa sittenkin mahdollisuus, onnistuminen, nautinto, intohimo, unelmat, raha, oppiminen, uskallus.