Puheenjohtajan tervehdys!

10.02.2022

Tervehdys arvon JES-kansa,

 
Mun nimi on Essi Ollonqvist ja toimin JES ry:n vuoden 2022 puheenjohtajana. Olen kotoisin Pohjois-Karjalasta, Kontiolahdelta. Kerron teille tarinan siitä, miten päädyin tänne ja ajatuksia tästä vuodesta.
 
Muutin Jyväskylään neljä ja puoli vuotta sitten. Jo toisella viikolla Jyväskylässä eksyin elämäni ensimmäiseen JES-tapahtumaan ja voin tunnustaa, että menin sinne ihan ilmaisen ruoan perässä, sillä kyseessä oli JES-brunssi. Sain tapahtumalta sen, mitä hain eli minut ruokittiin hyvin, mutta tapahtuman jälkeen mieleeni jäivät aivan muut asiat kuin ruoka. Tapahtuma onnistui ylittämään odotukseni heittämällä. Ehdottomasti parasta oli tunnelma, koska harvoin mennessään uuteen, itselle vieraaseen tapahtumaan pääsee ensimmäisellä kerralla noin hyvin sisälle porukkaan ja yhteisöön. Näin jälkikäteen voin todeta, että tuo kyseinen, ensimmäinen JES-brunssi oli minulle kuin porttihuume ja olen edelleen koukussa tähän mahdottoman poikkitieteelliseen yhteisöön. Ilokseni voin nyt kehittää tämän erittäin innovatiivisen yhteisön toimintaa puheenjohtajana, vaikkei matka tähän pisteeseen ole ollut minulle itsestäänselvyys.
 

”Motivaatio ei tule ikinä hakemaan, se syntyy tekemällä”

 
Opiskelen Jyväskylän ammattikorkeakoulun Tiimiakatemialla yrittäjyyden ja liiketalouden opintoja nyt viimeistä vuotta. Tiimiakatemia on yrittäjyyden erikoisyksikkö ja suoritamme oikeastaan melkein kaikki opinnot käytännössä. Opintomme ovat todella projektiluontoisia, ja minulla onkin siis melkein poikkeuksetta aina joku projekti menossa. Tiimiakatemialla olen työskennellyt eniten johtamis- ja tapahtumaprojekteissa.
 
Jos JES-brunssi oli porttihuumeeni, DreamUp -tapahtumaprojekti oli ponnahduslautani. DreamUp on joka vuosi Jyväskylässä järjestettävä yrittäjyystapahtuma ja toimin siinä vuonna 2021 projektipäällikkönä. Projektiryhmämme järjesti tapahtuman ensimmäistä kertaa virtuaalisesti vallitsevasta tilanteesta johtuen, mutta onnistuimme kuitenkin löytämään muutaman virtuaalitapahtumakentän timantin, jonka takia tapahtumamme keräsi paljon kiitosta ja hyvää palautetta. Muistelen edelleen lämmöllä, kuinka paljon linjamme keräsivät katsojia kotikatsomoista. Samoihin aikoihin diilikilpailijat järjestivät etätapahtuman ja diilivoittaja Sointu Borgin tiimi keräsi hiukan enemmän katsojia kuin meidän oma tiimimme. Se oli kova suoritus ja unohtumaton kokemus rakentaa yhdessä jotain niin hienoa.
 
Oma sanontani on, että ”motivaatio ei tule ikinä hakemaan, se syntyy tekemällä”. Tehdessäni DreamUp -tapahtumaa, hahmotin sen avulla taas enemmän mitä haluan tehdä ja mikä on oma juttuni. JES oli yksi DreamUp -tapahtuman yhteistyökumppaneista ja oli jäänyt hyvällä mieleen. Syksy tuli, koronarajoitukset purettiin ja ihmiset alkoivat taas liikkumaan. Aloin törmäämään katukuvassa taas Jessiläisiin ja sain innostuksen lähteä hakemaan puheenjohtajaksi. Syksy oli todella hektistä ja käännerikasta aikaa. Minut leikattiin sairaala Novassa kaksi päivää ennen hallituksen syyskokousta, jossa tuleva hallitus päätettiin. Tietenkään aika ei ollut paras mahdollinen, mutta halusin kovasti puheenjohtajaksi ja olin motivoitunut. Ennen Tiimiakatemiaa en pitänyt itseäni yrittäjähenkisenä ihmisenä, mutta nyt huomaan sen, koska tarvittaessa pusken läpi harmaan kiven, jos se sen vaatii.
 

Tapahtumavuosi 2022

 
Puhutaanpa seuraavaksi tästä vuodesta ja mitä tämän vuoden hallitus ja JES haluaa tarjota. Tuore JES-hallitus odottelee innosta piukeana, koska pääsee tuottamaan teille livetapahtumia! Korona muutti maailmaa ja tapahtumakävijöiden tarpeet ovat olleet myös muutoksessa. Meillä on intoa ja taitoa kehittää kansallista tapahtumakenttää. Haluamme freesata voimassa olevia tapahtumakonseptejamme, jotta pystymme vastaamaan entistä paremmin tapahtumakävijöiden toiveisiin ja pysyä järjestökentällä tapahtumien edelläkävijänä. Meillä on myös suuri palo luoda jotain uutta tänä vuonna yhdessä. Jos sinulla on idea tai edes pienen pieni toive, me kaikki hallituslaiset olemme aina avoimia keskusteluille.
 
Olemme JES:issä käyttäneet tämän ”hiljaisemman” alkuvuoden hyväksi ja aloittaneet tapahtumiemme suunnittelu- ja kehitystyön. Maltetaan siis vielä hetki!
 
Myös JEScast pamahtaa kohta jälleen linjoille houkuttelevien teemojen kera. Mille sinusta kuulostaisi alpakkabrunssi? Entäs olisitko valmis kaupungin parhaimpaan saunailtaan? Pääset tietysti edelleen myös perinteisiin JES-tapahtumiin, koska niitä on paljon kaivattu. Tervetuloa kaikki, aivan kaikki JES:in tapahtumiin tänä vuonna, olitpa sitten ilmaisen ruoan perässä tai et!
 
Ja vielä lopuksi…
 

5 random faktaa minusta:

 
1. Olen JES:in ensimmäinen puheenjohtaja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Olen myös JES:in toinen naispuheenjohtaja.
2. Lähes aina kun olen liikenteessä, puhun aika yleiskielisesti. Joskus vaihdan alkuperäismurteelleni, mutta sitä pääsee kuulemaan vain silloin, jos löydät minut paikallisesta yökerhosta tai superväsyneenä.
3. Olen kova vesiurheilun harrastaja. Siispä nähdään vesillä!
4. Yleismaailmallisesti ajatellaan, että johtajilla pitäisi olla kykyä delegoida. Rakastan yli kaiken, jos joku muu harjaa mun hiukset, joten sen aina mielelläni delegoin muille.
5. Nukun lähes aina mahallaan. Leikkauksesta toipumisessa varmasti raskainta oli, kun en voinut viikkoihin nukkua mahallaan.
 

5 random faktaa JES:istä:

 
1. JES:in jäsenmäärä rikkoi juuri loppuvuodesta 1 000 jäsenen rajan!
2. JES täytti juuri 10 vuotta! Kompaten edellistä argumenttia, voidaan sanoa, että JES kasvaa myöskin hyvää vauhtia.
3. JES ry syntyi Jyväskylässä, Kortepohjassa.
4. Historian kävijämäärällisesti suosituimmalla JES-brunssilla kävi 300 tapahtumakävijää. Historian suosituin JES-stage veti myös paikalle 300 kävijää.
5. Vuoden 2019 JES:in jäsenkyselyn tulosten perusteella 23% vastaajista oli työllistynyt JES:in toiminnan seurauksena.
 
 
Innolla tätä vuotta odottaen,
 
Puheenjohtaja Essi Ollonqvist,
Jyväskylä Entrepreneurship Society