Mitä tulee JESsiläisestä – Henry Wilen

10.12.2020

Kuka Henry Wilen?

MorJES! Olipa ilahduttavaa saada kutsu vieraskynäksi JES:n blogiin ja päästä samalla palaamaan opiskeluajan parhaisiin vuosiin. Olen Henry, nykyisin Helsingissä asusteleva vuoden 2015 JES:n

puheenjohtaja ja 2014 tapahtumavastaava. Tällä hetkellä työskentelen Goforella markkinointistrategina ja vastaan yrityskaupan myötä ostetun Qentinel Finlandin markkinoinnista. Lisäksi toimin sivutoimisena yrittäjänä Rohje-kellobrändin parissa. Opiskeluaikana olin melko poikkitieteellinen tapaus. Aloitin Jyväskylän ammattikorkeakoulussa energiatekniikan opintojen parissa, mutta JES:n toiminnan vaikutuksesta päädyin lopulta JAMK:in liiketalouden ja markkinoinnin opintoihin. Niistä valmistuttua aloitin yrittäjyyden ja kansainvälisen liiketoiminnan maisteriopinnot Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun puolella. Eli olen melkoinen JIO-Konkurssi-Pörssi poikkileikkaus.

Opiskeluajan parhaat vuodet

Jyväskylä Entrepreneurship Societyn toimintaan lähdin 2013 syyskokouksessa ystävän ja aktiivisen jessiläisen Jari Heikkilän suosituksesta. Kyllä jännitti olla Puustisen Jannen ja Kämäräisen Jussin haastateltavana pestiin. En ollut käynyt muistaakseni kuin yhdessä tapahtumassa ennen kuin syyskokouksen jälkeen lähdin tapahtumavastaavaksi 2014. Yrittäjyys oli ollut minulle läsnä jo keväästä 2013 saakka kun perustin oman toiminimen. Sen myötä tuli tehtyä kaikenlaista tapahtumatuotannosta roskapönttöihin kiinnitettäviin mainoksiin. Koin toiminimen helppona reittinä tehdä keikkatyötä, enkä ajatellut yrittäjyyttä silloin sen enempää urana vaan hyvänä keinona tienata opiskelujen ohessa. 2014 oli hieno kokemus jessiläisenä. Vaihdettiin Crazy Townin Kauppakadun tiloista Juomatehtaalle ja JES:n toiminnan kulmakiviä olivat hyvät puhujat, pizza ja palju. Tapahtumavastaavana sai hyvän syyn soittaa oikeastaan kenelle hyvänsä USA:n suurlähettiläästä lähtien ja pyytää tapahtumiin puhumaan. Seuraavana vuonna jatkoin JES:n puheenjohtajaksi ja sitä pestiä voin ehdottomasti suositella. Puheenjohtajan rooli antaa vastuuta, mutta myös vapautta ja sisältää rutkasti hupia sekä haasteita. Tuo vuosi oli ensimmäinen varsinainen aika jolloin pääsin tekemään pidemmän tähtäimen suunnitelmia ja ohjaamaan oman tiimin toimintaa. Tuolloin päädyin ensimmäistä kertaa myös radio- ja lehtihaastatteluihin, kutsuvieraaksi mielenkiintoisiin tapahtumiin ja mm. yrittäjyyden perusteet kurssin luennoitsijaksi. Vuosi olikin erittäin antoisa ja on varmasti nostanut itseluottamusta ja antanut eväitä tuon vuoden jälkeisiin haasteisiin. JES:in PJ-kaudelta muistuu mieleen yksi hyvä esimerkki miten asiat tapahtuvat kun niitä tehdään. Olimme Himoksella Innovate or Die-tapahtumassa ja istuimme mökin portailla tapahtumavastaava Tapio Auvisen kanssa tuumaillen, että Jyväskylästä puuttuu varsinainen suurempi yrittäjyystapahtuma. Helsingissä on Slush, Turussa Shift ja Kotkassakin Ship. Laitetaanko sellainen tännekin? Tapio jatkoi JES:in puheenjohtajana vuodelle 2016 ja tuon keskustelun pohjilta syntyi lopulta useiden ihmisten kovan työn tuloksena opiskelijayrittäjyystapahtuma Spotlight.

Yhteisö ihmisille jotka haluavat tehdä siistejä juttuja

Ainakin aiemmin moni ymmärsi JES:n olevan opiskeleville yrittäjille tarkoitettu järjestö. Toki se osaksi niin onkin, mutta itse näkisin Jyväskylä Entrepreneurship Societyn olevan ennen kaikkea yhteisö ihmisille, jotka haluavat saada asioita aikaan ja tehdä siistejä juttuja. Yrittäjyyshenkisyys ei välttämättä tarkoita ryhtymistä yrittäjäksi eivätkä kaikki jessiläiset päädy päätoimisiksi yrittäjiksi. Olen itse tästä hyvä esimerkki. Opiskeluiden lopussa tein työharjoittelun Kiinassa jonne lähtöön JES:n tuoma kokemus myös auttoi. Harjoittelun jälkeen siirryin hyvin kauaksi start-up maailmasta kansainvälisen markkinoinnin pariin yli 140 000 työntekijän Airbus:lle. Kansainvälisessä suuryrityksessä yrittäjähenkisyys onkin minusta yhtälailla hyödyksi. Kun ihmisen luottamus on ansaittu, hänelle annetaan vastuuta. Yrittäjähenkinen kaveri uskaltaa ottaa vastuun kantaakseen ja vie asioita eteenpäin, kysyy, epäonnistuu ja onnistuu – oppii. Samaa huomaan myös nykyisessä työssäni, asiat tapahtuvat tekemällä ja usein projektien vetäjät ovatkin yrittäjähenkisiä kavereita.

Yritys ystävien kanssa

Oma toiminimiyrittäjyyteni päättyi samoihin aikoihin kun opiskelut vaihtuivat vakituisiin töihin. Sivutoiminen yrittäjyys kuitenkin säilyi, kun perustimme lapsuudenystävien kanssa Rohje-rannekellobrändin. Rohje ja sen kehittäminen on yhdistänyt meitä mukavasti, vaikka nykyään asummekin eri puolilla Suomea. Sivutoiminen yritystoiminta onkin meille mukavaa yhdessä tekemistä kaveriporukalla. Rohje-kellojen toiminta pyörähti kunnolla käyntiin vajaan vuoden suunnittelun jälkeen verkkokaupan avauksella tammikuussa 2019. Ensimmäinen vuosi meni kotimaan verkkokaupan parissa ja tänä vuonna olemme avanneet kansainvälisen kaupan. Tälle tilikaudelle tavoittelemme 100 000 euron liikevaihtoa josta noin kolmannes menisi ulkomaille. Ensi vuoden tavoitteena on laajentaa mallistoa uusilla kelloilla. En ole sulkenut pois ajatusta päätoimisesta yrittämisestä, mutta tällä hetkellä nykyinen tilanne on minulle paras. Tulevaisuus toki näyttää mihin tiet johtavat. JES:n toiminta on saattanut minut hyvin matkaan Jyväskylästä ja koko opiskeluajan parhaimmat opit ja muistot liittyvätkin sen toimintaan. Uskon JES:n olevan Jyväskylän opiskelijaskenen paras paikka tutustua poikkitieteellisesti samanhenkisiin ihmisiin, ihmisiin jotka haluavat tehdä siistejä juttuja ja saada asioita aikaiseksi. Samanhenkisyys, mutta erilaiset taustat ja osaamiset muodostavat parhaimmat ihmissuhteet niin vapaa-ajan kuin työnkin suhteen. Mikäli JES:n aiemmasta toiminnasta, Goforesta, Rohje-kelloista tai vaikka verkkokaupan perustamisesta tulee kysymyksiä niin mulle voi laittaa aina viestiä. Kivaa joulun aikaa kaikille!

Henry

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/henrywilen/

Rohje: www.rohje.fi

Gofore: www.gofore.com

Mitä tulee JESsiläisestä -blogisarjassa ääneen pääsevät entiset ja nykyiset JES-aktiivit. Blogisarja on joukko kertomuksia siitä, millaista roolia JES on tekstien päähenkilöiden elämässä esittänyt ja miten he ovat päätyneet tekemään sitä, mitä nykyään tekevät – ja kaikkea siltä väliltä.