Tutkimusmatkalla omaan tulevaisuuteen

8.10.2019

Tammikuusta lähtien sidosryhmävastaava Venla Luhtanen ja kansainvälisyysvastaava Samuli “Jeti” Laaksonen ovat viettäneet tien päällä useita tunteja ja kertyneissä kilometreissä on turha yrittää pysyä enää laskuissa mukana. Tämä kaksikko on päässyt nauttimaan ES-järjestöjen organisoimista tapahtumista Oulun avannosta aina Wienin viinitilalle asti.

Matkustelu ei kuitenkaan ole kummankaan mielestä ollut raskasta tai tylsää, pikemminkin päinvastoin. Reissuille on lähdetty mukaan omasta kiinnostuksesta ja halusta, sillä Jyväskylän ulkopuolisiin tapahtumiin osallistuminen on täysin vapaaehtoista.

”Mulle henkilökohtaisesti vuoden tärkein anti tulevaisuutta ajatellen on se, että olen saanut tärkeitä verkostoja, joista on varmasti minulle hyötyä puolin ja toisin”, kertoo Venla.

– Hauskinta ovat ehdottomasti olleet ES-verkostoon liittyvät matkat. JES:a on tullut edustettua varsin ahkerasti ympäri Suomen, ja kaikkein parasta siinä on ollut mahdollisuus tutustua paremmin omien hallituskavereiden kanssa, toteaa Jeti.

Suomessa on JES:n lisäksi lukuisia muita ES-järjestöjä, jotka pyrkivät tekemään tiivistä yhteistyötä keskenään ja oppimaan toisiltaan. Jokainen järjestö on kuitenkin itsenäinen ja itsensä näköinen, mitä kuvastaa hyvin esimerkiksi se, että hallituksen koko ja hallituslaisten pestit vaihtelevat eri järjestöissä.

– Meitä jokaista järjestöä kuitenkin yhdistää yrittäjyys, yrittäjyyden edistäminen ja yrittäjämäinen toiminta. ES-verkosto on hilpeä, kunnianhimoinen sekä aina valmis kaikkeen uuteen ja epätavalliseen. Jokaisen järjestön takaa löytyy ihan mielettömiä ja lahjakkaita tyyppejä, joiden kanssa tullaan pitämään varmasti jatkossakin yhteyttä, kertoo Venla.

JES:n arki on tarjonnut kaksikolle lukuisten eri edustustehtävien ja uusien, inspiroivien, ihmisten tapaamisen ohessa paljon muutakin. Hallituksen arki on harvoin yksitoikkoista ja samaa peruskauraa päivästä toiseen. Koskaan ei voi varmasti tietää, millaisia tehtäviä eteen seuraavaksi tulee, kuinka inspiroivan puheen tapahtumassa kuulee tai kuinka siistin ja hienon tyypin sitä tapaakaan. JES:ssä olo on kuin jatkuva tutkimusmatka omaan tulevaisuuteen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin.

– Ole siis utelias, löydä oma polkusi, äläkä seuraa orjallisesti muita, muistuttaa Jeti.

Vaikka jokaiseen päivään ei pystyisikään varautumaan ennalta ja eteen tupsahtaisi uusia ja ihmeellisiä asioita, niin omasta tavanomaisesta ja turvallisesta kuplasta on ollut virkistävää päästä välillä ulos. Ympärillä on myös jatkuvasti ihmisiä, jotka tukevat, auttavat ja sparraavat jatkuvasti.

– Jos ikinä tarvitsee kasata timanttinen projektitiimi, tästä verkostosta löytyy kyllä ihan mieletön määrä potentiaalia, toteaa Venla.

Molemmat ovat täysin varmoja siitä, että hallitusvuosi on tuonut mukanaan rutkasti enemmän onnea kuin harmia ja auttanut oivaltamaan uusia asioita.

Vuosi JES:ssä on tarjonnut rutkasti niin kilometrejä kuin kohtaamisiakin.

– JES:n toiminta todellakin avaa uusia ovia ja nyt tiedän, mistä löytää myös raollaan olevia ovia. Voin paljastaa, että todennäköisesti niitä ei ole siellä, mihin kaikki opiskelukaverisi jonottavat sankoin joukoin, kertoo Jeti.

– Mulle henkilökohtaisesti vuoden tärkein anti tulevaisuutta ajatellen on se, että olen saanut tärkeitä verkostoja, joista on varmasti minulle hyötyä puolin ja toisin. Vuoden aikana olen päässyt myös tutustumaan lukuisiin yrityksiin ja hankkeisiin, jotka ovat auttaneet minua hahmottamaan omaa unelmien työpaikkaa ja arvoja, jotka minulle ovat tärkeitä työssäni. Startup -kulttuuri on muutakin kuin pöhinää, se on maailman muuttamista ja yhteiskunnallisten normien rikkomista, tiivistää Venla.