Opiskelijoista yrittäjiksi

15.12.2018

Kolme vuotta JES:n toiminnassa mukana olleet ja vuoden 2017 hallituksessakin vaikuttaneet Ilja Aalto, 23, ja Jere Kattelus, 26, perustivat ensimmäisen yrityksensä hallituskautensa lopulla. Mutta mistä syntyi innostus ja idea lähteä yrittäjäksi kesken opiskelujen?

– Keskustelimme ensimmäisen kerran yrityksen perustamisesta oluiden äärellä keväällä 2017. Mielenkiinto yrityksen perustamisesta syntyi halusta oppia ja olimme huomanneet JES:n hallituskaudella olevamme hyvä tiimi, muistelee Jere.

Ajatus yrittäjyydestä ei pelottanut näitä opiskelijoita.

– JES:n toiminnassa mukana olemisesta sai hyvän käsityksen, millaista elämä yrittäjänä voisi olla. Monista tapahtumista saadut opit ja oman ajattelun kehittyminen vaikuttivat yrittäjäksi lähtemiseen huomattavasti. Käsitys on vastannut myös todellisuutta, kertoo Jere.

Päätös ryhtyä yrittäjäksi sai kuitenkin uudenlaisen suunnan eräänä syksyisenä JES Sunnuntaibrunssina, kun brunssipöytään eksyi Finnchat Oy:n toimitusjohtaja ja co-founder Roope Rämänen.

– Kerroimme Roopelle keväällä suunnittelemistamme liikeideoista, minkä jälkeen hän kertoi itse hautomastaan ideasta. Reilun kuukauden yhteydenpidon ja suunnittelun jälkeen lopputuloksena syntyi Finnchatin tytäryhtiö Northbound Oy, jossa kasvatamme ja kehitämme Finnchatin alustavasti testaamaa liikeideaa, Ilja kertoo.

Kohtaamispaikan lisäksi JES:n tapahtumiin ja toimintaan osallistuminen oli tarjonnut myös jotain muuta tärkeää. Ilja kertoo, että yrityksen perustamiseen tarvitaan ennen kaikkea uskallusta, motivaatiota, intohimoa, verkostoja, osaamista ja oikeaa ajoitusta. Mikään niistä ei olisi ollut kohdallaan ilman JES:ä.

Northbound koostuu kuitenkin muistakin kuin näistä kahdesta herrasmiehestä.

– Yrityksenä olemme kuin kaveriporukka työskentelemässä b2b-kentällä. Toimimme myynnin tuen alueella ja tarkoituksemme on selvittää asiakkaillemme potentiaalisimmat yritykset oman tietokantamme ja analysoinnin kautta, Ilja sanoo.

Millaista yrityksen pyörittäminen on sitten oikein ollut ensimmäisen vuoden aikana?

– Elämä yrittäjänä on aina pienimuotoista vuoristorataa. Joka toinen päivä tuntee olevansa tosi hyvä ja pätevä sekä oppineensa paljon, mutta lähes poikkeuksetta seuraavana päivänä on saanut todeta, että olemme melkoisen alussa ja käytännössä mistään ei ymmärrä mitään. Oppimisen kannalta tämä on kuitenkin paras mahdollinen ympäristö, sillä maksavalle asiakkaalle haluaa tehdä kerralla kunnolla, kuvailee Ilja.

– Välillä yrittäjän saappaat tuntuvat suurilta, mutta se jos mikä tuo meidät mielenkiintoisten ongelmanratkaisutilanteiden äärelle. Mikään haaste ei tunnu ylitsepääsemättömältä, kun ympärillä olevan tiimin ja emoyhtiön tuki on aina saatavilla, Jere lisää.

Minne vuoristorata sitten vie? Sitä ei vielä kukaan tiedä, mutta yrittäjinä nämä miehet haluavat olla muuttamassa myyjien arkea sekä kehittämässä suomalaisten yritysten tulosta, Jyväskylää sekä Suomea taloudellisessa mielessä. Yrityksenä he haluavat luoda hyvän ja kannattavan bisneksen sekä merkityksellisen työpaikan huipputyypeille.