“Mokailukin on ihan ok”

3.10.2019

Tämän vuoden alussa Satu Häkkinen ja Jessica Hurme astuivat jännittäviin saappaisiin. Kaksikon seuraavat kuukaudet tulisi täyttämään järjestöarki JES:n hallituksen johtopenkillä. Nyt hallitusvuoden kääntyessä lopuilleen puheenjohtaja Satu ja varapuheenjohtaja Jessica ovat selvinneet monesta uudesta asiasta ja ehtineet samalla nauttia upeista tapahtumista ja ihmisistä.

Tapahtumissa hallituksen tekeminen konkretisoituu jäsenille. Puheenjohtajiston tehtäviin kuuluu kuitenkin paljon näkymätöntä hommaa, jota ilman tapahtumien järjestäminenkään ei olisi mahdollista.

SuperParkissa helmikuussa järjestetty brunssi on ollut yksi vuoden ikimuistoisimmista tapahtumista. Epämukavuusalue on tullut Satulle ja Jessicalle tutuksi hallitusvuoden aikana.

JES:n tämän vuoden puheenjohtajistolle järjestöarki ei tullut yllätyksenä: molemmilla oli taustalla järjestövuosia omissa ainejärjstöissä. Tämä ei tarkoita, etteivätkö naiset olisi kuluneiden kuukausien aikana löytäneet itseään uusista tilanteista. Vuosi poikkitieteellisessä järjestössä on opettanut monia uusia taitoja, joista on varmasti hyötyä työelämässä.

– Työelämässä kiinnostaa henkilöstöpuoli ja työyhteisön kehittäminen, joten tässä pestissä saa haastaa itseään juuri näillä osa-alueilla. Tässä pääsee konkreettisesti tekemään ja kokeilemaan asioita, joita tuleva työelämä tuo tullessaan, kuten tiimin toimintatapojen kehittäminen, kertoo Jessica.

Puheenjohtajana ei ainoastaan heilutella nuijaa kokouksissa. Pestin tontille laskeutuu paljon sellaista työtä, joka ei rivijäsenelle näy. Juuri nämä näkymättömät hommat pitävät kasassa koko järjestön toimintaa ja vievät puheenjohtajat uusien tilanteiden äärelle.

– JES-arkeen kuluu aikaa paljon, mutta kyllä se antaa takaisin enemmän kuin ottaa. Uusia ihmisiä tapaa paljon ja jatkuvasti. Kansallinen es-verkosto on tärkeä osa jokapäiväistä toimintaa, ja muiden järjestöjen tyyppeihin ollaan päivittäin yhteyksissä, kertovat naiset puheenjohtajiston arjesta.

– Siellä ollaan jatkuvasti, naurahtaa Satu.

Työelämässä Jessicaa kiinnostaa henkilöstöpuoli ja työyhteisön kehittäminen, ja JES:n hallituksessa nainen on päässyt harjoittelemaan näitä osa-alueita käytännössä.

– Yksi motivoivimmista jutuista on oppiminen, ja kun sen pitää mielessä, selviää kaikesta, joka kerta kehittyy ja mokailukin on ihan ok, kaksikko jatkaa.

Aikataulutus, kalenterointi, neuvottelutaidot, esiintymistaidot, ihmisten johtaminen, kokonaisuuksien hallinta… Listaa puheenjohtajuuden opettamista taidoista puheenjohtajakaksikko voisi varmasti jatkaa.

Työelämätaitojen lisäksi vuosi on tuonut yrittäjäkentän konkreettisesti lähemmäs.

– Nyt näkee sellaisia mahdollisuuksia ympärillään, mitä ennen ei nähnyt. Esimerkiksi entiset JES:siläiset tekevät nykyisin siistejä juttuja, ja heidän kanssaan yhteydenpito ja keskustelut ovat olleet arvokkaita, pohtivat Satu ja Jessica.

Pelkkää tiukkaa työelämätaitojen kartuttamista JES-arki ei kuitenkaan ole. Ihmiset ja tapahtumat ovat tarjonneet monia unohtumattomia kokemuksia.

– Hauskinta on ollut ehdottomasti porukassa tekeminen, helmikuun Superpark-brunssi sekä es-verkoston reissut. Erityisesti retki Oulun Polar Bear Pitching -tapahtumaan on jäänyt mieleen, kaksikko listaa.

Porukassa tehdessä pääsee seuraamaan muiden onnistumisia ja myös nauttimaan niistä. Yhteiset onnistumisen kokemukset hitsaavat porukkaa yhteen ja tuovat puheenjohtajistolle tiimin vetäjinä hyvän mielen.

– Hauskaa on myös se, että oman porukan innostus tarttuu tapahtumakävijöihin ja toisin päin!