Opinnot Tiimiakatemialla herättivät palon yrittäjyyteen – ja pian Puskamestarit saivat alkunsa

22.11.2022

Pitääkö olla jo valmis yrittäjä, että opinnot Tiimiakatemialla kannattaa? Oulusta lähtöisin oleva Joona Takkula on vahvasti sitä mieltä, että ei. Hänen oma mielenkiintonsa yrittäjyyteen syttyi vasta opintojen ohella!

 

Olen Joona Takkula, Oulusta lähtöisin oleva 27-vuotias yrittäjä. Vietin viisi hienoa vuotta Jyväskylässä, jonka aikana tein töitä ja toimin tiimiyrittäjän opinnoissa Tiimiakatemialla. Vuodenvaihteessa valmistuin opinnoista ja aloitin päätoimisen yrittäjyyden. Vuosi on pitänyt sisällään paljon uutta, sillä syksyllä palasin myös takaisin juurilleni Ouluun, mikä toi uusia muutoksia elämään sekä henkilökohtaisen elämän että yrittäjyyden puolella.

Päivätyökseni toimin yrittäjänä Puskamestarit nimisessä yrityksessä. Tarjoamme viher- ja pihanhoitopalveluita Oulussa ja Jyväskylässä. Meidän asiakkaita ovat yksityiset kotitaloudet sekä taloyhtiöt, mutta niiden lisäksi palvelemme myös rakennusliikkeitä ja julkisyhteisöjä.

Taustalla ei lainkaan yrittäjätaustaa – vain vahva yrittäjähenki

En ollut ikinä ajatellut, että minusta voisi tulla yrittäjää. Perheessäni ja suvussani ei juuri ole ollut yrittäjiä, joten ei voi sanoa, että olisin tullut millään tavalla perinteisestä yrittäjäperheestä. Olen toki aina ollut ns. yrittäjähenkinen ja kehitellyt kaikenlaista jo pienestä pitäen. Muistan hyvin, miten karkkirahat tienattiin lapsena myymällä käytettyjä golfpalloja ja nikkaroimalla sekä myymällä naapureille jakkaroita ja voiveitsiä.

Varsinainen kiinnostus yrittäjyyteen syntyi kuitenkin Tiimiakatemialla. 3,5 vuotta talossa muutti jotain korvien välissä ja aloin hiljalleen ajatella, että yrittäjyys voisi olla hyvä vaihtoehto tulevaisuudessa.

Ajattelutavan muutokseen vaikutti paljolti se, että sain 3,5 vuoden ajan olla keskellä samanhenkisiä ihmisiä ja samalla kokeilla monia eri liiketoiminnallisia projekteja. Näiden vuosien aikana huomasin, että yrittäjyys ei olekaan niin ”vaikeaa”, kunhan vain on hyvä idea ja uskaltaa lähteä kokeilemaan.

Tiimiakatemian opinnoissa arki näytti parhaimmillaan päätoimisen yrittäjän arjelta

Tiimiakatemialla yrittäjyys oli vahvasti toiminnassa läsnä. Oman tiimiyrityksen kautta teimme yhdessä erilaisia projekteja, hallitsimme omaa kalenteria ja kehitimme taitojamme päivittäin. Tietystikään yrittäjyys ei opintojen aikana ollut vielä päätoimista, eikä esimerkiksi taloudellista vastuuta ollut harteilla niin vahvasti, mutta käytännössä arki näytti parhaimmillaan päätoimisen yrittäjän arjelta.

3,5 vuoden aikana tapasin paljon yrittäjiä ja muita liike-elämän ihmisiä, joilta opin ja sain ideoita omaan kehittymiseen ja omien ideoiden jalostamiseen. Lisäksi opintojen aikana tehdyt käytännönläheiset projektit asiakasyrityksille olivat isossa osassa kehittämässä minua kohti päätoimista yrittäjyyttä.

Idea Puskamestareista syntyi opintojen aikana – ja loppu on historiaa

Tiimiakatemia-aikana ensimmäisen kesän aikana sain idean Puskamestareista, jonka jälkeen lähdin kehittämään ajatusta. Seuraavana kesänä toiminta aloitettiin ja ensimmäiset asiakkaat palveltiin. Omalla kohdallani sain kahden kesän ajan kokeilla Puskamestareiden toimintamallia ja viilata sitä huippuunsa ennen valmistumista ja päätoimisen yrittäjyyden aloittamista.

Tiimiakatemian yhteisö ja sen ihmiset olivat varmasti osaltaan vaikuttamassa ajatuksiini siitä, millaisen pihanhoitopalvelun haluan rakentaa. Jo ensimmäisten vuosien aikana huomasin, että tarvitsen apua esimerkiksi Puskamestareiden myynnin, markkinoinnin ja strategiatyön kehittämiseen. Koska en tietystikään itse ollut joka alan asiantuntija, oli minun helppo pyytää apua muilta talon ihmisiltä ja lähes aina ongelmiin löytyi ratkaisu – tai vähintäänkin uusi näkökulma.

Haluaisin korostaa omassa tarinassani sitä, että muiden ihmisten ja koko Tiimiakatemian yhteisön rooli on ollut merkittävä oman yrittäjyyden rakentamisessa. En varmasti olisi aloittanut yrittäjyyttä ilman sitä 3,5 vuoden taivalta opin tiellä. Muiden ihmisten kannustus, haastaminen, rohkaisu, sparraus ja tuki on ollut isossa osassa, kun on rakennettu omaa tulevaisuutta yrittäjänä.

Yrittäjänä toimiminen ja opinnot kulkivat käsi kädessä

Yrittäjänä toimiminen ja uuden oppiminen on kulkenut hyvin pitkälti käsi kädessä ja opinnot itsessään sisälsivät paljon yrittäjämäisiä piirteitä. Omalla kohdallani tämä yhdistelmä oli loistava, sillä uuden oppiminen motivoi jatkuvasti, kun sitä kykeni soveltamaan johonkin projektiin tai yritykseen käytännössä. Enää ei tarvinnut oppia asioita pelkästään teoriassa, vaan uutta kykeni oppimaan soveltamalla sitä myös käytännön tasolla.

Yrittäjyys ei ole vaikea laji, ellei siitä itse tee sellaista

Minusta ei pitänyt ikinä tulla yrittäjää, mutta tässä sitä ollaan. Innokkaana ja motivoituneena tekemässä omaa juttua ja katsomassa miten pitkälle päästään. Kannustan jokaista yrittäjyyttä harkitsevaa kokeilemaan omaa polkua. Kirjoita ajatukset ja ideat ylös, kerro niistä kavereille ja uskalla lähteä toteuttamaan. Yrittäjyys ei ole niin vaikea laji, ellei siitä itse tee sellaista. Kun minun piti tehdä päätös päätoimisen yrittäjyyden aloittamisesta, ajoin itseni kuvainnollisesti ”nurkkaan” ja kysyin itseltäni kysymyksen ”jos et lähde tähän nyt, niin lähdetkö 10 vuoden päästä?”. Ymmärsin, etten välttämättä lähtisi, joten ajattelin että nyt se on kokeiltava. Uskalla kysyä apua ja lähde nöyränä, mutta päättäväisenä matkaan.

Kuva: Höyrymedia Oy